31 åriga Elin Rantatalos liv förändrades dramatiskt då hon drabbades av mördarbakterien. Se henne berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Mördarbakterie höll på att kosta henne livet

Uppdaterad
Publicerad

31-åriga Elin Rantatalo från Vetlanda fick influensasymtom under en semesterresa. Några dagar senare låg hon i koma. Läkarna trodde inte att hon skulle överleva natten.

– De sa till min man att ta farväl av mig. Det var väldigt nära att mitt liv tog slut där, säger hon.

Det har nu gått några månader sedan livet förändrades för hela familjen Rantatalo i Vetlanda.

Redan första dagen på semestern på Gran Canaria började Elin känna sig sjuk. Det gick några dagar men det blev inte bättre så hon sökte sig till en vårdcentral. Läkaren skrev ut antibiotika.

– Jag trodde jag skulle få åka tillbaka till hotellet till min familj och vila men snabbt kom läkaren tillbaka och istället fick jag åka ambulans till sjukhuset. De hittade inget fel på mig men då hade jag fruktansvärt ont i min högra arm och i midjan som börjat svullna.

Svävade mellan liv och död

Efter två dagar på sjukhus hamnade hon i koma drabbad av akut blodförgiftning. Hon svävade mellan liv och död men själv minns hon ingenting.

– De första starka minnena har jag först fyra veckor efter att jag kom in på sjukhuset. När jag såg mina fötter förstod jag vad som skulle hända.

Elin fick amputera båda sina fötter samt nio fingrar.

Se henne berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.