Foto: SVT

Mördarsniglarna trivs inte i värmen – kan bli kraftig minskning i år

Uppdaterad
Publicerad

Högsommarvärmen över landet är inte bara positivt för alla som gillar sol och bad, den kan även leda till en kraftig minskning även mördarsniglar i år. De trivs nämligen inte i värmen.

Henrik Bodin som varit trädgårdsrådgivare i över 20 år normalt sett brukar ha mängder av mördarsniglar i sin trädgård. Men på grund av värmen är det nu svårt att hitta någon.

– En normal regnig sommar kan jag hittar runt 100 stycken som jag klipper ihjäl på en dag. Den här sommaren har jag kanske hittat runt 10 stycken, säger han.

Kan ske en kraftig minskning

Enligt Henrik Bodin kom den spanska skogssnigeln, som kallas mördarsnigel i folkmun till Sverige någon gång på 70-talet och spred sig över landet via plantor. I början var den sällsynt men det senaste 10-15 åren har den varit ett problem för både villaägare och lantbrukare. Men tack vare högsommarvärmen som råder nu kan det i år ske en kraftig minskning av mördarsniglar, enligt honom.

– Sniglarna mår inte bra av torkan, de är ju ett blötdjur som trivs när det är fuktigt. Torkan som är nu gör att många dör och många ägg kommer att bli förstörda, säger han.

Innebär det att de kommer att försvinna nu?

– Nej, den spanska skogssnigeln är här för att stanna. Men en sådan här sommar gör att antalet minskar, säger Henrik Bodin.

Regn förändrar läget

Men än kan inte dom som ogillar mördarsnigeln ropa hej. Ett kraftigt väderomslag kan göra att vi får ett stort antal även i år.

– Om det börjar regna inom en månad då kommer sniglarna snabbt och lägga ägg som snart kläcks. Då kan vi få problem med sniglar fram på sensommaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.