Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den har härjat på den europeiska kontinenten. Nu är den här, den större rovmärlan. I klippet berättar vattenvårdaren vad det kan innebära för Vättern. Foto: Jonas Roth, Artdatabanken SLU/SVT

Fruktade kräftdjuret upptäckt i Vättern: ”Extremt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva större rovmärlan dödar enligt studier mer än vad den äter och har skapat stora problem för ekosystem på den europeiska kontinenten. Nu har den hittats på flera platser i Vättern.

Det var i samband med en rutinundersökning längs Vätterns strandszon som upptäckten gjordes. På platser där den större rovmärlan tidigare etablerat sig har flera inhemska arter minskat.

– Vissa studier visar att den dödar mer än vad den äter, på så sätt konkurrerar den ut inhemska arter, säger Friederike Ermold som är sakkunnig på Vätternvårdsförbundet.

I klippet berättar hon mer om upptäckten.

Så undviker du att sprida rovmärlan

• Töm ut allt vatten från din båt eller utrustning innan den flyttas.

• Torka utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, båtar och annan utrustning innan du flyttar dem till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar.

• Rengör båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan du flyttar dem till ett nytt vatten.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.