Benjamin och Göran går i mål Foto: Nadia Melkstam

Motionslopp ska få fler funktionshindrade att röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på tisdagen gick startskottet Aplaruset i Värnamo som är ett motionslopp för funktionshindrade. Målet är att främja fysisk aktivitet.

Loppet är två kilometer långt och starten är vid scenen i Apladalen i Värnamo. Ett femtiotal funktionshindrade personer kommer att delta i dagens lopp.

– Vi kommer att både rullstolsbundna och de som går som deltar, säger Maria Andersson, rehabassisten inom funktionsomsorgen i Värnamo kommun.

Tränat två dagar

Inför loppet har deltagarna tränat två dagar i veckan det senaste halvåret.

– Den här gruppen av människor kommer inte upp i aktiva minuter som bör göra på en dag. Därför är det viktig att vi hittar olika aktiviteter för att främja fysisk aktivitet, säger hon.

Specialvarvet i Göteborg

Femton av deltagarna kommer att få åka till Göteborg för att delta i specialvarvet som går veckan före Göteborgsvarvet.

– Vårt mål att så många funktionshindrade som möjligt ska röra på sig, att få åka till Göteborg och delta i loppet gör att fler triggas att röra på sig, säger Maria Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.