Foto: SVT

Stödmottagning för sexköpare och sexsäljare kan bli verklighet i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Jönköping beslutade på torsdagen att satsa mer på stöd och förebyggande arbete mot prostitution.

– Vi kommer aldrig acceptera att den här typen av sexuellt våld breder ut sig i vår kommun, säger vänsterpartisterna Julia Löf och Michella Zayat initiativtagar till motionen.

Fyra kommuner i landet har stödverksamhet som riktar sig till köpare av sexuell tjänst (KAST) eller personer i prostitution och sexuellt självskadebeteende (MIKA). Vänsterpartiet i Jönköping har velat se en liknande verksamhet i kommunen och i fullmäktige fick man nu med sig övriga partier. Individ- och familjeomsorgsnämnden har redan beslutat att utreda hur en stödverksamhet skulle kunna se ut och finansieras. De ser också över om det finns möjlighet att samverka med länets övriga kommuner om verksamheten och dess finansiering.

– Vi är positiva till samverkan, prostitutionen finns såklart i fler delar av länet också. Det är så viktigt att samhället stöttar dem som har erfarenhet av sex mot ersättning, säger Julia Löf i ett pressmeddelande.

Utbilda personal

Ytterligare två förslag i Vänsterpartiets motion blir nu verklighet. Anställda i kommunen som kommer i kontakt med personer som har erfarenhet av prostitution ska erbjudas utbildning inom området. Den tredje punkten som röstades igenom är att kommunens skolor, förvaltningar och bolag ska arbetar mer systematiskt med attityder mot sexköp – syftet är att minska efterfråga när det gäller köp av sexuell tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer