Till vänster, Ellen Ström, ordförande för Vänsterpartiet i Umeå. Till höger, Douglas Thor, distriktsordförande Muf i Jönköpings län. Se mer av ett virtuellt första maj i klippet. Foto: Bildmontage SVT/Pressbilder av MUF, Vänsterpartiet och Blizzard.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vänstern kör virtuellt förstamajtåg i dataspel – Muf planerar motdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Umeå har ordnat ett förstamajtåg i dataspelet World of warcraft. Samtidigt ska det Moderata ungdomsförbundet demonstrera mot Vänstern och båda partiledares tal kommer att läsas upp i den virtuella världen.

Klockan 15.00 den 1 maj samlas vänsterpartister i stadsdelen Valley of Trials i dataspelet World of Warcraft.  Tillsammans ska de vandra i ett tåg till storstaden Orgrimmar. Men samtidigt kommer moderater samlas i en annan stadsdel där de ska ta del av ett tal av Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, för att sedan gå i ett eget tåg för att motdemonstrera mot Vänsterpartiet.

– Vi har ett tal från Ulf som kommer inspirera oss att motdemonstrera mot Vänsterpartiet, säger Douglas Thor, distriktsordförande i Moderaternas ungdomsförbund i Jönköpings län.

Det kanske inte hör till vanligheten att politiker vistas i dataspel, hur tror du det här uppfattas för spelare?

– Vi är ett ungdomsförbund, vi kommer att finnas där ungdomar finns, vi tänker inte låta Vänsterpartiets budskap vara oemotsagt, därför ska vi vara där och motdemonstrera, säger Douglas Thor.

Började som aprilskämt

Vänsterpartiet i Umeå kom med idén om ett förstamajfirande i World of warcraft, detta som åtgärd på grund av de hinder coronaviruset medför, en idé som egentligen bara var ett aprilskämt.

– Vi fick en massiv respons och många var besvikna över att detta inte skulle bli verkligt, säger Ellen Ström (V), ordförande i Vänsterpartiet i Umeå.

Men nu blir ett första maj-firande i det populära dataspelet en verklighet och även Vänsterpartiet får ett partiledartal i World of warcraft. En avatar i spelet kommer att representera Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, som kommer att tala i en av dataspelets största städer där många spelare håller till, och Ellen Ström ser fram emot MUFs motdemonstrationer. 

– Det är ju jätteroligt, det här får de gärna göra, lycka till säger jag, säger Ellen Ström.

Regler för firande

Vänsterpartiet i Umeå har regler för hur deras deltagare ska bete sig under firandet. Exempelvis har de stängt av krigsläget, vilket betyder att ingen ska kunna anfalla dem i spelet, något som det Moderata ungdomsförbundet hade planerat att göra till en början.

Det finns även andra regler som att ingen får springa i tåget, helst ska spelarna bära röda kläder och ingen ska använda några vapen som svärd eller yxor.

Kommunikationen i spelet ska ske på engelska och demonstrationen ska präglas av god ton utan personangrepp och kränkningar mot meningsmotståndarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer