På annandag jul tävlar Besa Krasniqi i den albanska melodifestivalen. Foto: Musiklärare i Sverige – stjärna i Albanien

Musiklärare i Sverige – stjärna i Albanien

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick Parkskolans elever i Bodafors en etablerad sångerska som ny musiklärare. Nu ska Besa Krasniqi vara med i melodifestivalen – i Albanien.

22-åriga Besa Krasniqis föräldrar flydde till Sverige från Kosovo i början på 90-talet. Kort därpå föddes Besa och redan som femåring började hon släppa musik i föräldrarnas hemland.

– Jag var en barnstjärna i Kosovo med hjälp av min pappa som själv har arbetat med musik där, säger Besa Krasniqi.

Släppt två skivor

Totalt har det blivit två album i Kosovo. I Sverige kom hennes första singel när hon var fjorton år gammal. Låten Hej Dj spelades en del på radion men fick inte den framgång hon hade önskat.

Större genomslag hoppas hon på nu när hon ska delta i den albanska melodifestivalen med låten Liroje zemren som hon skrivit själv, och som producerats av Gyllene tider-gitarristen Mats Persson. Besa Krasniqi första svenska i albanska melodifestivalen, tävlingen arrangeras på annandag jul.

– Låten handlar om att ingen människa är ensam även om man tror det. I refrängen sjunger jag om att man ska släppa ut sina vingar och visa vem man är.

Låten skrev hon för två år sedan för att hon kände sig ensam.

– Då var det just det att jag trodde att jag var helt själv i världen, men motsatsen visade sig direkt, säger hon.

Bott i Göteborg

När hon var sexton år lämnade hon familjen i Nässjö för Göteborg där hon de senaste två åren utbildat sig till musiklärare, men nyligen flyttade hon tillbaka till Nässjö när längtan efter familjen blev för stor.

– Jag kände att jag behövde en förändring. Familjen är väldigt viktig för mig. Med åren har jag insett att de betyder mer och mer.

Och Nässjö har precis det hon önskar.

– Förut tyckte jag inte om Nässjö för att det kändes så litet och att alla känner alla, men det är bara bra för då kan man hjälpas åt.

Till flyktingbarn

I en ombyggd vindsvåning har hon numera sin studio som släktingar hjälpt henne att renovera. I framtiden hoppas hon kunna försörja sig på musiken och planen är att redan nästa år släppa en EP för att samla in pengar till ensamkommande flyktingbarn.

Förhoppningen är att kunna inleda ett samarbete med någon välgörenhetsorganisation.

– Min tanke är inte att jag ska tjäna på detta utan jag vill nog mest bara få ut vem jag är genom musiken.

Men först väntar alltså den albanska melodifestivalen. Låten som redan börjat att spelas har blivit omtyckt, säger Besa.

– Så jag har en bra känsla nu innan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer