Foto: Scen ur ”Spiritus Lepus”.

Robotkaninerna har tagit över gamla gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår inspelningen av ”Spiritus Lepus” i Kleva Gruva.

– När man växer upp glömmer man bort skogen och den är inte lika förtrollande längre, jag vill att vi ska återupptäcka det i den här filmen, säger Kristofer ”Kiggs” Carlsson, som både skrivit manus och regisserar filmen.

Spiritus Lepus utspelar sig i de mörka Smålandskogarna och handlar om en pojke som förlorat en person som stod honom nära. När sorgen och smärtan överväldigar honom möter han en uråldig ande. Ett väsen som tillsammans med andra vakar över mänskligheten.

– Just i det här fallet är det en typ av robotkaniner, vi kallar dem för ”kaninhumanoider”. De är en blandning av kanske kanin och kanske människa, säger Kristofer Carlsson.

Under en vecka befinner sig ett team på 30 personer nere i Kleva gruva utanför Holsbybrunn för att spela in scener till filmen. Trots att det är högsommarvärme utomhus är det bara några få plusgrader nere i gruvan.

– Det är en stor ära att få spela in här i Kleva gruva, säger Kristofer Carlsson. Det är en av Sveriges vackraste platser och gruvan är fylld av mystik. Man kan höra små, dova toner av någonting från långt in i gruvan. Det är något magiskt med den.

Det är inte heller första gången som Kleva gruva varit inspelningsplats – bland annat spelades ett avsnitt av barnprogrammet ”Tillbaka till Vintergatan” in nere i gruvan i början av 2000-talet.

Inspiration från folksagor

Inspirationen till filmen kommer bland annat från gamla svenska folksagor och berättelser om skogsväsen.

– Filmen handlar om flera olika livsfrågor – vad händer efter döden? Tänk om vi människor totalt har missuppfattat allting och att det visar sig att de här gamla myterna och fablerna är sanna. Och om det skulle finnas väsen ute i skogen, vad tycker de i så fall om oss människor?

Spiritus Lepus är ett projekt som Kristofer Carlsson tillsammans med några andra har jobbat med sedan 2013. Och nu några år senare har de lyckats få finansiering till kortfilmsprojektet, och fått ihop rekvisita, utrustning och arbetskraft. Målet är att det ska bli en kortfilm på ca 20 minuter som förhoppningsvis kan bli klar nästa år. Men Kristofer Carlsson hoppas även kunna göra en långfilm av Spiritus Lepus i framtiden.

Stöttas genom crowdfunding

Filmprojektet stöttas bland annat av Reaktor Sydost från Kalmar och Kronobergs län och från flera lokala företag i bland annat Jönköping. Dessutom lyckades man samla in drygt 50 000 genom en crowdfunding på nätet, efter att man släppt en kortare lanseringsfilm.

Trots det har man en väldigt begränsad budget och alla som jobbar med projektet; skådespelare, kameramän, ljustekniker med flera, ställer upp och jobbar gratis för att ro projektet i hamn.

– Vi är en grupp människor från hela Sverige och ett gäng skådespelare från London. Alla har olika erfarenheter och kunskaper och är stora filmentusiaster, säger Kristofer Carlsson.

Gör egna dräkter

Mycket av rekvisitan som används har teamet gjort själva.

– Vårt måtto är att ”kreativiteten sitter i ditt huvud och inte i din utrustning”, så våra dräkter är ju byggda av VVA-gummi som man kan köpa på Biltema för en hundralapp. Ögonen är gjorda av gamla korkar och gamla läderbitar. Vi tar det vi kan hitta och sätter ihop till något häftigt.

– Största inspirationskällan är Star Warsfilmerna och Jurassic Park, filmer från 70- och 90-talet – de tog vad de hade och skapade på riktigt, utan en massa datoranimering. Och vi vill göra det på riktigt – det ska var riktig rekvisita, riktiga skådespelare i riktiga dräkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.