Graven på Visingsö kan vara så gammal som 1600 år. Foto: Jönköpings läns museum

Mystisk järnåldersgrav hittad på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

I augusti hittades en grav på Visingsös norra strandremsa. Nu har benbitar från graven undersökts. Och de visar att graven kan vara så gammal som 1600 år.

– Det här är jättespännande, säger Anna Ödeén, arkeolog på Jönköpings läns museum. 

Det var i augusti som en grav hittades på norra Visingsö av ett par från Stockholm som var på besök över dagen, skriver Jönköpings-Posten. Anna Ödeén, arkeolog på Jönköpings läns museum och boende på Visingsö, förstod direkt att det handlade om en gravplats.

– Först såg jag bara benpipor som stack ut. Och senare förstärktes känslan av att det var en riktigt gammal grav, men dateringen kom först under förra veckan, säger hon.

Och analysen visade att hennes känsla var rätt. Efter att ha tittat närmare på de benbitar som hittades har man kommit fram till att graven grävdes någon gång kring 400-500-talet.

– Det är jättespännande och skitkul, säger Anna Ödeén.

”Det verkar konstigt”

Graven ligger nära sjön men man vet också att ön tidigare har varit mycket större. Och att hitta en grav på Visingsö är i sig inte jättespektakulärt. Ön har över 800 förhistoriska gravar.

– Men den här ligger så speciellt. Här är så styv lera, den är som betong. Man tänker att ”varför har någon varit här och grävt?” säger Anna Ödeén och fortsätter:

– Det verkar konstigt att någon skulle bosätta sig här.

Nu har man sökt pengar från en stiftelse i Göteborg för att få möjlighet att med hjälp av en så kallad georadar undersöka platsen efter fler gravar.

– Nu måste vi forska vidare i det här, säger Anna Ödeén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.