Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägare Bertil Carlsson vill få bort nakenbadarna från Baskarp. I klippet beskriver han en incident mellan dem och hans barnbarn. Foto: Emma Johansson/SVT

Nakenbråk i Baskarp – badet används av naturister

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en konflikt mellan en av markägarna och nakenbadare i Baskarp i Habo kommun. Nu vill markägaren få ett stopp på det avklädda strandhänget.

– Ju fler de är desto större utrymme av stranden tar de. Vissa personer har kört iväg barn och sagt att de inte ska vara där, säger Bertil Carlsson som äger en bit av stranden vid Baskarpsbadet i Habo.

Konflikten mellan nakenbadare och markägare var Jönköpings-Posten först att rapportera om. På olika hemsidor för naturism listas badet som ett nakenbad, bland annat står det att halva stranden är till för nakenbad och halva stranden för textilbad.

Men badet är inget nakenbad, det är heller inget kommunalt bad utan enskild mark.

Vill ha stopp på nakenbadandet

Enligt Bertil Carlsson är det ofta 15-20 personer där som badar nakna. Han vill nu att de ska sluta bada nakna på hans strand och istället besöka badplatser som är uttalade nakenbad.

Enligt Sveriges naturistförbund har informationen på hemsidan som de länkar till misstolkats eftersom badet har listats som ett spontanbad för naturister och inte som ett officiellt bad.

Mattias Svedjefall, som är chef för idrottsanläggningar i Habo kommun, säger att de har de bett hemsidor att ta bort Baskarpsbadet från sina listor över nakenbad.

Det är inte förbjudet att bada naken i svenska vatten, men man kan göra sig skyldig till sexuellt ofredande eller förargelseväckande beteende. Det krävs då i regel uppsåt till brotten. Men det krävs inte uppsåt för att ställas till svars för att personer upplevt beteendet som förargelseväckande.

Källa: Boel Dahleman, biträdande lokalpolisområdeschef södra Vätterbygden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer