Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Geneviève Manahan, landsbygdsutvecklare på Nässjö kommun, på frågor om varför satsningen är viktig. Foto: Ebba Öberg/SVT

Nässjö kommun vill locka fler att bo i Forserum –medborgarna ger förslag

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö kommun vill utveckla landsbygden och har en halv miljon att investera i Forserum. Nu har Forserumsborna fått vara med och rösta om tjugosex förslag som ska göra Forserum mer attraktivt att bo i.

Mellan 27 november och 17 december har alla som bor i Forserum kunnat rösta på tjugosex olika förslag som samlades in under sommaren 2023.

– Vi röstade i skolan, säger Tuva Kjellberg som bor i Forserum.

En budget på en halv miljon

2021 beslutade Nässjö kommun om medborgarbudgeten, där man budgeterade femhundratusen kronor per år och ort för att utveckla kransorter till Nässjö.

– Vi kommer ha de här pengarna fram till 2029. Förra året satsade vi på Bodafors, och nu är det Forserums tur, säger Geneviève Manahan, landsbygdsutvecklare på Nässjö kommun.

Därefter kommer Anneberg och Malmbäck. Sen får mindre områden dela på trehundratusen kronor per år från 2026 till 2029.

Fler i länet satsar

Det är fler kommuner i länet som har en medborgarbudget. Även Gislaveds kommun avsätter pengar som invånarna får vara med och bestämma om.

Resultaten presenteras 20 december på Nässjö kommuns hemsida.

I klippet svarar projektledaren Geneviève Manahan på tre frågor om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.