Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du småbarnsföräldern Melinda Vinblad och flera andra Nässjöbor berätta hur de tänker när de ska handla mat med tanke på rekordpriserna. Foto: Johannes Tolf/SVT

Nässjöborna om rekordhöjningen av matpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna fortsätter att skena och ökningen i februari är den högsta som den oberoende sajten Matpriskollen någonsin uppmätt. Barnmat och välling hör till det som ökat mest, vilket flera av de Nässjöbor som SVT Nyheter Jönköping träffade idag påtagligt märkt av.

– Jo det märks. Det blir dyrare och dyrare. Man får snåla på annat för att ha råd, säger småbarnsföräldern Melinda Vinblad i Nässjö.

Februari månads prisökning på 2,1 procent på dagligvaror är rekord. För enbart mat är ökningen ännu större, 2,5 procent jämfört med januari. Matpriskollen började mäta 2015, och har inte någon gång tidigare uppmätt en så stor ökning.

Välling ökar kraftigt i pris

Den här gången har exempelvis barnmat ökat mest i pris, 10,8 procent bara i februari. Framför allt är det vällingen som blivit dyr, den har gått upp 11,7 procent i genomsnitt på alla artiklar. Men det finns många vällingsorter som ökat runt hela 20 procent.

Också barnmatsburkar har ökat i pris, plus 9,3 procent. Så kallade ”klämmisar”, påsar med mellanmål, har stigit 5,5 procent i pris under februari.

Men det är inte bara barnmat som ökat. Även sådant som djurmat, grönsaker, snacks och godis har stigit rejält

I klippet ovan hör du några Nässjöbor berätta vilken mat de tycker har blivit för dyr och hur de resonerar när de är i livsmedelsbutiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.