• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nässjöman begärs häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

En man i 40-årsåldern från Nässjö har gripits av Säpo i samarbete med polisen.
Mannen är misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
— Vår uppgift är att skydda demokratin och rikets säkerhet och det är därför vi håller i förundersökningen, säger Karl Melin, pressekreterare på Säpo.

I tisdags greps mannen av Säpo i samband med en insats där polisen bistod. Mannen anhölls redan i måndags, i sin frånvaro. Han är i 40-årsåldern och bosatt i Nässjö och begärs häktad av Agnetha Hilding Qvarnström, som är chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Husrannsakan

I samband med gripandet gjordes även en husrannsakan. Agnetha Hilding Qvarnström vill inte berätta var husrannsakan gjordes eller om något påträffades som påverkar utredningen. Hon vill inte heller säga om det finns någon mer misstänkt i ärendet.

– Det råder förundersökningssekretess, meddelade hon fortfarande en vecka efter gripandet när SVT Nyheter Jönköping talade med henne.

Har någon mer gripits?

– Det finns bara en person som är frihetsberövad, säger hon.

Häktades på fredagsmorgonen

Eksjö tingsrätt häktade på fredagsmorgonen mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Mannen är belagd med restriktioner eftersom rätten anser att det finns risk för att han undanröjer bevis.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Den 38-årige mannen förnekar brott.

– Han säger att han inte gjort sig skyldig till det han anklagas för. I övrigt har vi valt att tills vidare inte ge några ytterligare kommentarer, säger mannens försvarare Mikael Svegfors, till TT

Brottsrubriceringen kan innebära att man förbereder en explosion, översvämning, ras eller tågolycka eller annat som medför fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom. Men exakt vad mannen misstänks ha gjort ville Säpo inte kommentera.

— I alla sådana här ärenden har vi svårt att säga något, säger säger Karl Melin, som är pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Säpo vill heller inte uttala sig om det finns fler misstänkta i ärendet.

Säpo utreder

Enligt häktningsframställan gäller brottsmisstankarna händelser från den 1 april i år och framåt. Säpo är inkopplat eftersom det rör sig om brottsmisstanke om ett allvarligt brott.

– Vår uppgift är att skydda demokratin och rikets säkerhet och det är därför vi håller i förundersökningen, säger Karl Melin.

Riksåklagare Agnetha Hilding Qvarnström var med på länk vid häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt på fredagsmorgonen och vill inte kommentera ärendet.

– Förundersökningssekretess gäller. Vi fortsätter nu med sedvanliga utredningsåtgärder, säger hon till TT.

Senast den 11 augusti ska åtal vara väckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer