Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har kommit en del frågor från oroliga föräldrar som tvekat om de ska låta sina barn få corona-vaccinet, i klippet hör du smittskyddsläkaren David Edenvik berätta om svaret som regionen ger de oroliga föräldrarna. Foto: SVT/Johannes Tolf

Nästan hälften i den lägsta åldersgruppen har fått första dosen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att vaccinera den yngsta åldersgruppen pågår för fullt på länets grundskolor. Samtidigt har det varit en del frågor från oroliga föräldrar som undrar om det är helt riskfritt att låta sina barn få vaccinet mot covid-19.

Snart har hälften av barnen i åldergruppen 12-15 år i länet fått en första dos och Region Jönköpings läns biträdande smittskyddsläkare, David Edenvik, är nöjd över hur det har fungerat med vaccinationerna på skolorna.

– Jo, det ser ut som det har varit ganska stort intresse faktiskt, säger han.

En del oroliga föräldrar

Region Jönköping är en av de 20 regioner av landets 21 som kräver samtycke från två vårdnadshavare för att barnvaccinationer mot covid-19. Det har kommit en del frågor från oroliga föräldrar som tvekat om de skulle låta sina barn få corona-vaccinet, i klippet ovan hör du David Edenvik berätta mer om det och regionens svar till de som är tveksamma.

Fler barn smittas

Deltavarianten blev dominerande i Sverige under sommaren och är mer smittsam än den tidigare dominerande alfavarianten i alla åldersgrupper. Det innebär enligt Folkhälsomyndigheten generellt att fler smittas, även barn.

Höstens skolstart innebar en ökning av antalet fall bland barn och unga, detta ifrån låga nivåer. Störst var ökningen i gruppen 10-17 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet