Bodil Antonsson och hennes naturhus. Foto: Patrik Svedberg/David Wreland

Naturhus prisat på gala

Uppdaterad
Publicerad

Uppgrenna naturhus har vunnit Ullbaggepriset i kategorin landsbygdsinnovation. Bodil Antonsson som driver verksamheten mottog priset på en gala under onsdagen.

– Det känns ju jättebra, säger hon.

Huset är byggt med miljövänlig teknik och fungerar som ett kretslopp. Det rymmer bland annat ekologiskt kafé och friskvård.   

– Jag tror att jag vann för att huset är helt unikt. Det är det första i världen för verksamhet. Sedan tror jag att det ligger i tiden med hållbara lösningar för byggande, säger Bodil Antonsson.  

”Iögonfallande landmärke”

I kategorin landsbygdsinnovation tävlade Uppgrenna naturhus mot Brännland cider från Norrbottens län och Eriksgården från Jämtlands län.

Men juryn föll för Bodil Antonsson verksamhet.

”Uppgrenna naturhus är ett iögonfallande landmärke och en milstolpe som visar nya, kreativa sätt att driva affärsverksamhet på landsbygden”, skrev de i sin motivering.

Tillbaka hemma

Bodil Antonsson är nu tillbaka hemma från galan som i år hölls i Tällberg utanför Leksand.

– Nu firar jag genom att titta på min Ullbagge och planera helgens öppnande av kaféet, säger hon och skrattar.

Ullbaggepriset delas ut av Landsbygdsnätverket för att uppmärksamma goda exempel på projekt och företag som fått finansiering från bland annat landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet.

Det är ofta länsstyrelserna runt om i Sverige som nominerar verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.