Nordiska motståndsrörelsen under demonstrationen på första maj i Falun. Foto: Ulf Palm/TT

Nazistisk organisation ökade aktiviteterna i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ökade sina aktiviteter i Jönköpings län under förra året. Det visar stiftelsen Expos årliga kartläggning av den rasideologiska miljön.

Kartläggningen visar att organisationen ökat sina aktiviteter i länet från 45 under 2014 till 61 under förra året.

Enligt Expo har det främst rört sig om propagandaspridning bland annat i from av uppsatta klistermärken, men Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som tidigare hette Svenska motståndsrörelsen, har även genomfört manifestationer under 2016, bland annat i kommunerna Jönköping och Tranås.

Lyckats locka aktivister

SVT Nyheter Jönköping har tidigare rapporterat om organisationens ökade aktiviteter i Tranås.

– NMR har långsamt gjort insteg i Jönköpings län, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Han tror att organisationen delvis lyckats locka till sig aktivister i Jönköpings län från numera nedlagda nazistorganisationen Svenskarnas parti (SVP) och att NMR har potential att växa ytterligare.

– Tidigare har det funnits fler organisationer, men nu konkurrerar ingen med NMR om att bli en riksorganisation. De har fått en unik monopolställning i stora delar av landet, säger Leman.

Totala aktiviteter minskat

Han tar en lokal rasideologisk organisation i Jönköping som exempel. Den bildades efter att SVP lagt ner och enligt Leman uppmanade de sina sympatisörer i år att åka och delta i NMR:s demonstration i Falun på första maj.

Men totalt sett har aktiviteterna i den rasideologiska miljön i Jönköpings län minskat de senaste åren. År 2014 genomförde miljöns aktivister sammanlagt 347 aktiviteter mot förra årets 94.

Då stod SVP för en stor del av aktiviteterna och 2014 var sista året organisationen demonstrerade genom centrala Jönköping på första maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.