Pär Löfstedt är projektledare för off grid-husen som ska byggas på Öxnehaga. Foto: svt

Nej till byggandet av självförsörjande hus på Öxnehaga

Uppdaterad
Publicerad

Projektet att bygga två självförsörjande hyreshus på Öxnehaga i Jönköping stoppas. Orsaken är att Energimyndigheten inte beviljar det stöd på 35 miljoner kronor som sökts för projektet.

– Vi blev ganska besvikna när vi fick beskedet, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Det var i somras som det kommunala bostadsbolaget Vätterhem tillsammans med Yellon, Mälardalens Högskola och det statliga forskningsinstitutet RISE presenterade planerna på att bygga fyra flerfamiljshus på Öxnehaga. Två av husen med sammanlagt 44 lägenheter skulle vara helt självförsörjande, eller off grid, som det också kallas. Det innebär att husen inte skulle vara anslutna till el-, vatten-, eller fjärrvärmenätet. Tanken var sedan att jämföra husen som var off grid med de båda som inte var det.

Gör om projektet

Men nu har projektet stött på patrull eftersom Energimyndigheten inte beviljar det ekonomiska stöd på 35 miljoner kronor som sökts för projeket. Något som en nyhetssajt för byggbranschen, Omvärldsbevakning, var först med att berätta.

– Huvudskälet var att myndigheten inte såg en snabb kommersialisering av projektet, men det var ju inte vårt syfte, säger Thorbjörn Hammerth.

Nu är tanken istället att bygga husen på Öxnehaga som så kallade passivhus. Det innebär smarta energilösningar som solceller och lagring av energi i batterier.

– Vi stoppar in 10-15 miljoner till i projektet för att det ska vara miljömässiga fastigheter, säger Thorbjörn Hammerth.

Off grid-hus på annan plats

Men trots bakslaget har Vätterhem inte gett upp tanken på att bygga helt självförsörjande hus i framtiden. Under tisdagen kommer det kommunala fastighetsbolaget ha ett möte för att diskutera om Vätterhem ska göra en ansökan från en EU-fond som fördelar pengar till olika projekt som främjar en hållbar miljöutveckling.

– Beviljas vi pengar därifrån skulle vi kunna genomföra off grid-projektet på en annan plats, Strandängen skulle kunna var en bra lokalisering, säger Thorbjörn Hammerth.

Hur långt bort är ett sådant projekt?

– Det är svårt att säga, men det skulle inte behöva ta så lång tid eftersom mycket av det vi utvecklat går att använda i ett eventuellt nytt projekt, avslutar Thorbjörn Hammerth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.