Neurosedynskadad man får halv miljon i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En man från Tranås får en halv miljon kronor i skadestånd av regeringen för sin neurosedynskada. Skadeståndet är en så kallad ex gratia-ersättning.

2005 bestämde regeringen att de barn som föddes med neurosedynskador skulle få skadestånd på en halv miljon kronor. Mannen i Tranås har ansökt senare men får nu också sin ersättning.

– Det är väl en ursäkt från staten för de fel man begick på 60-talet, säger Björn Håkansson, ordförande i föreningen för de Neurosedynskadade.

Den 52-årige mannens mamma tog neurosedyn under graviditeten och han föddes med skador på armar och händer. En läkare har intygat  hans skador och även om det inte går att helt  fastställa att de beror på mammans medicinering bedöms det som högst sannolikt.

Ersättningen från regeringen är en så kallad ex gratia-ersättning, en ersättning som regering eller försäkringsbolag har möjlighet att betala ut även om man inte är juridiskt skyldig att göra det.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.