Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicole Sumedrea, årskurs 8 på Flahultsskolan Norrahammar, är intresserad av en karriär i vården. Hör mer i klippet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Fler elever söker vårdprogram – Nicole, 15: ”Jag vill hjälpa”

Publicerad

Vården står inför en gigantisk utmaning när det gäller att rekrytera nya medarbetare de kommande åren. Och antalet ansökningar till länets vårdprogram på gymnasiet ökar.

I klippet: Så tänker några vårdintresserade högstadieungdomar om vårdyrket.

I tio av länets kommuner där det finns gymnasium finns också ett eller flera vårdprogram. Och allt fler ungdomar söker ett vårdprogram som förstahandsval till gymnasiet. Utifrån de åtta kommuner som har svarat på en enkät som SVT Nyheter Jönköping har gjort, så är 2023 ett toppår för antalet ansökningar den senaste femårsperioden. I år har 216 ungdomar från dessa kommuner sökt ett vårdprogram som förstahandsval, att jämföra med 158 ungdomar 2019.

Flera nyfikna

På branschmässan inför gymnasievalet som arrangerades i Jönköpings kommun nyligen sökte sig flera åttondeklassare till Region Jönköpings läns monter med vårdyrken för att ställa frågor.

– Jag skulle kunna tänka mig att söka vårdprogrammet, jag vill gärna hjälpa folk och bidra till förändring i samhället, säger Nicole Sumedrea, elev årskurs 8 på Flahultsskolan i Norrahammar.

Fotnot: Jönköping, Värnamo, Vetlanda, Gnosjö, Nässjö, Vaggeryd, Eksjö och Gislaved svarade på SVT:s enkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.