Romy Ehnert är administratör för Reko-ringen i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Nio reko-ringar har startat i länet på två år

Publicerad

I Värnamo startades länets första reko-ring för två år sedan. Nu finns det på nio platser i länet och fler är på gång.

I klippet ovan kan du se hur det var vid den senaste reko-utlämningen i Jönköping.

– Nu startar en i Gränna och det är också på gång i Vaggeryd, säger Romy Ehnert, som är adminstratör för reko-ringen i Jönköping.

Kraftig tillväxt

Reko-ringen i Jönköping har över 9 000 medlemmar i sin Facebook-grupp. Det är både konsumenter och producenter.

– Vi har ett 30-tal aktiva försäljare som säljer mer eller mindre regelbundet, säger Romy Ehnert.

Det säljs bröd, honung, ägg, kött och en hel del andra produkter. De som vill handla i gruppen lägger en beställning till en av försäljarna och får då ett svar med ett beställningsnummer. Sedan hämtas varorna ut på en bestämd tid och plats. På reko-ringen i Jönköping är det utlämning varannan torsdag på parkeringen vid M2-center utmed E4.

– Vi trodde nog att det skulle gå bra med reko-ringen, men att det skulle utvecklas så här bra är överraskande för mig, säger Romy Ehnert.

Utöka utlämningstiden

Och det är mycket folk som dyker upp till utlämningen i Jönköping sista torsdagen i januari. Och det kan bli en del köande hos vissa försäljare. Finns det då någon begränsning för reko-ringen i Jönköping.

– Nej, vi kanske måste utöka utlämningstiden och ha en större plats att vara på. Sedan måste vi kanske se över det här med betalningen så att man måste betala i förväg. Då skulle vi kunna kapa köerna som vi ser blir, säger Romy Ehnert.

Är det här med Reko-ringar en fluga som kommer att försvinna eller kommer det att bestå under längre tid?

– Nej, Reko har en framtid. Det har blivit allt viktigare för konsumenter att känna trygghet i det man köper när det gäller mat, säger Romy Ehnert.

Här finns Reko-ringar i Jönköpings län:

Jönköping

Habo

Mullsjö

Värnamo

Aneby/Tranås

Nässjö

Eksjö

Vetlanda

Gislaved

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.