Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Hedberg, HR-chef på Njudung Energ berättar hur kvinnors intresse för mansdominerande yrken ska öka. Foto: Ebba Öberg/SVT

Njudung Energi i Vetlanda vill locka fler kvinnor till teknikyrken

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan bjöds tjejer in till Njudung Energi i Vetlanda för att lära sig mer om teknik.

– Det handlar om att jämna ut en mansdominerad bransch, säger Susanne Hedberg, HR-chef på Njudung Energi.

Det var i samband med IGE-day, Introduce a Girl to Engineering day, som det kommunala energibolaget i Vetlanda bjöd in tjejer mellan 13 och 19 år för att berätta om ingenjörsyrket.

– De träffa några av våra medarbetare som jobbar som ingenjörer. Och sen får de testa på prova på livet som projektledare helt enkelt, säger Susanne Hedberg.

Inte mansdominerat överallt

Även om teknikyrken över lag är mansdominerade så finns det vissa kategorier som är tvärtom.

– På den linje jag läste, civilingenjör i miljö- och vattenteknik, så är majoriteten kvinnor, säger civilingenjören Anna Norberg som var en av de som föreläste under dagen.

Vetlanda bäst i länet

Enligt statistik från Skolverket valde cirka 3 procent av tjejerna som gick ut högstadiet förra året teknikprogrammet på gymnasiet. Motsvarande siffra för killar är 14 procent.

I Vetlanda valde förra året 5,3 procent av tjejerna teknikprogrammet, vilket är den högsta siffran i länet.

I klippet hör du bland annat hur några av tjejerna som besökte dagen ser på den mansdominerade branschen.

Introduce a Girl to Engineering day

IGE-day är en temadag som instiftades av organisationen Womengineer. Syftet med dagen är att få fler kvinnor och icke-binära att intressera sig för teknikyrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.