Fasaden ska producera el motsvarande 50 mindre villors årsförbrukning. Foto: SVT

5 000 solceller på fasaden – nordiskt rekord i Jönköping

Publicerad

Just nu pågår arbetet med att färdigställa Nordens största solcellsfasad. Fastigheten ligger på Ljungarums industriområde Jönköping och ska stå klar till våren.

På Ljungarums industriområde ligger den gamla slitna fastigheten på 21 000 kvadratmeter, som få lagt märke till. Men nu har framsidan på fastigheten fått ett rejält lyft. I stället för den gamla plåtfasaden är det nu en svart solcellsfasad.

– Fasaden består av cirka 5 000 solceller på 3 500 kvadratmeter. Den kommer att producera ungefär 250 000 kilowattimmar el under ett år. Det motsvarar ungefär 50 mindre villors årsförbrukning av el, säger Rickard Lantz, som är affärsutvecklare på Soltech.

Nordens största

Hittills har man satt solceller på framsidan av fasaden men tanken är att hela fasaden ska kläs in. När den är klar till våren kommer det att vara unik.

– Det här är Nordens största solcellsintegrerade projekt, säger Rickard Lantz.

”Detta är framtiden”

Fastighetsägaren Niklas Järvhammar är övertygad om att vi kommer att se fler liknande fastigheter runt om i Jönköping.

– Jag tror att många hyresgäster i framtiden kommer att kräva att man tänker på miljön. Vi bygger många hyresfastigheter i Jönköping och vi tänker att vi ska använda solcellsfasader på andra fastigheter, det här är framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.