Femårige Alexander gömde sig i en garderob

Uppdaterad
Publicerad

Femårige Alexander hamnade mitt i stormen på Filippinerna, tillsammans med sin mamma. På fredagen ringde de hem till pappa Gunnar Ek i Norrahammar. Sedan hördes de inte av på flera dagar.

Gunnar Eks fru, Marites, ringde till Gunnar på fredagen och berättade att stormen var på väg. Sedan hörde han inte ifrån sin fru och son på flera dagar.

– Hon berättade att det hade börjat regna och blåsa och att de skulle söka skydd, säger Gunnar.

Monsterorkanen Haiyan

Tillsammans med övriga familjemedlemmar tog Marites och Alexander in på ett hotell i Pantar. När stormen var över var halva hotellet och alla byggnader runt omkring borta. En ö i närheten, med 600 invånare var helt utplånad. Det berättade Marites när Gunnar väl fick kontakt med henne efter några oroliga dygn.

– Det var oerhört tungt och jobbigt att inte veta om de levde, om de var skadade, när jag hörde hur många som hade dött, säger Gunnar. När jag fick kontakt med henne på söndagen berättade hon att vår son gömt sig i en garderob. Det var så skönt att veta att de var oskadda.

Sju månader utan ström

Gunnar har bott på Filippinerna i tio år och säger att det kommer ta lång tid att bygga upp allt igen.

– De bygger med bambu och plåt så vinden får snabbt tag i det. Myndigheterna säger att det kommer ta minst sju månader innan elen är tillbaka.

Marites och Alexander väntas vara tillbaka hemma i Norrahammar om en dryg vecka.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet