Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Så fiskade man i Vättern på medeltiden

Uppdaterad
Publicerad

I dag visades notdragning upp i Vättern utanför Huskvarna. Det är ett traditionellt fiskesätt som härstammar flera hundra år tillbaka i tiden.

Flera nyfikna personer hade på torsdagseftermiddagen tagit sig till Vättern strax utanför Huskvarna för att titta på när några fritidsfiskare skulle dra not. Enligt fritidsfiskare Jan-Olov Englund härstammar det gamla fiskesättet notadrätter från 1100–talet.

I dagsläget så används det mest för att bevara den gamla traditionen.

– Vi gör det i dag för att visa upp det här gamla fiskesättet att dra not. Det är ett gammalt kulturfiske, de äldsta anteckningarna är från 1100-talet, säger Jan-Olov Englund.

Vill bevara traditioner

Noten dras längs botten vilket gör att det inte går att fiska på detta sätt överallt.

– Det är få ställen som man kan fiska not på. Botten måste vara slät och det får inte finnas en massa stubbar och sådant på botten för då fastnar noten, säger han.

Hur effektivt är det att dra not?

– Vi får inte mycket fisk idag. Jag var med en gång för länge sedan och då fick vi 200 kilo på ett drag. Men så är det inte idag, vi gör det mest för att bevara traditionerna, säger Jan-Olov Englund.

Dagens fångst blev fem siklöjor och en sik på runt ett kilo.

Notfiske

För att genomföra notfiske behöver man vara två eller tre personer. Fiskeredskapet är noten som är ett nät format som en strut, två nätarmar, två rep och två linor. Noten fästs i två notrullar på land. Först fästs ena linan i den ena notrullen som placeras i en vindstol på land. Man lägger hela noten i båten och ror rakt ut på sjön och släpper i lina och rep, som är fästade i varandra, allt eftersom. Fästet mellan rep och nätarm utgör ´hörn´ där man ändrar riktning och ror parallellt med stranden.

Nu släpps nätarm, nätstrut och den andra nätarmen i vattnet. Vid nästa ´hörn´ som bildas av den andra nätarmen och repet så vänder man och ror inåt land med resten av rep och lina. Nu fästes den andra linan i notarulle nummer två och läggs i den andra vindstolen.

Arbetet med att dra in noten startas direkt. På de båda vindstolarna sitter en vev och det ska vara en person vid varje som i jämn takt vevar in noten. Först linan och när den övergår till rep får man övergå till att dra i repet för hand.

Källa: Visingsö Hembygdsförening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.