Efter PFAS-larmet i Vetlanda – tryggt att dricka vattnet igen

Uppdaterad
Publicerad

PFAS-nivåerna i dricksvattnet i Näshult i Vetlanda kommun är nu nere på noll igen och det är tryggt att dricka vattnet. För ett halvår sedan larmade kommunen om att halterna av PFAS var alldeles för höga.

Det var i slutet av 2021 som Njudung Energi provtog vattnet i kommunens vattenverk i syfte att identifiera mängden PFAS i dricksvattnet.

Det visade sig att alla vattenverk hade en nivå som var låg och en bra bit under de 90 nanogram per liter som är gränsvärdet. Näshult stack däremot ut med en nivå på 30 nanogram. Övriga vattenverk i kommunen hade en nivå upp till 2,64 nanogram per liter.

Under Livsmedelsverkets gränsvärde

För att minska nivåerna av PFAS i dricksvattnet installerades i februari kolfilter i vattenverket i Näshult och det visar sig nu haft en positiv effekt.

– Värdet är nu nere på noll, du kan känna sig helt trygg med att dricka vattnet, säger Manuela Östangård, VA-ingenjör på Njudung Energi i ett pressmeddelande.

Under sommaren och hösten 2022 har kommunen genomförts flera kompletterande undersökningar i enskilda vattenbrunnar, mark, grundvatten och dagvatten i Näshult. Nu visar resultaten att halterna av PFAS är låga på flera ställen.

Samtidigt skriver kommunen i pressmeddelandet att de fortfarande utvärderar och följer läget med kompletterande prover under 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar också Martin Fransson, specialist inom förorenade områden, på Sweco i Jönköping varför det är så dyrt med PFAS-saneringar. Foto: privat

Det här är PFAS:

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) förekommer överallt i miljön, och nästan alla människor har sådana ämnen i kroppen. Befolkningen i Sverige får i sig låga halter PFAS från mat och inomhusmiljö. Men lokalt exponeras människor också för betydligt högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

I Europa kan omkring 20 miljoner människor vara exponerade för dricksvatten med PFAS-halter som ligger över de nya gränsvärden som diskuteras inom EU.

Svårigheten att bryta ner PFAS i kombination med att många av ämnena är vattenlösliga och rörliga i mark innebär att dricksvattentäkter riskerar att förorenas under en lång tid framöver. Spridningen och exponeringen av PFAS sker under ämnets hela livscykel, från tillverkning till avfallshantering.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.