I dag fick lilla ”Vättie” lämna sitt skal. Foto: Anna-Karin Hedén/SVT

Nu är ”Vättie” helt kläckt

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen var det dags för sjöodjuret Nessies bebis att lämna sitt skal. Parkarbetarna i Huskvarna såg till att hon blev helt kläckt.

Det är ett par veckor sedan det plötsligt låg ett ägg intill landmärket Nessie i Huskvarna. Det kända sjöodjuret hade minsann fått en avkomma. På onsdagen mitt i ösregnet var det dags för den lilla att lämna ägget helt.

– Nu har vi sett till att den fått en kropp av jord och blommor, berättar Martina Engström, lagbas för tekniska kontorets parkarbetare i Huskvarna.

Nessie

En fikarumsidé

Det var hon och hennes kollegor som fick idén till en sjöodjursunge och som nu sett till att fullfölja idén fullt ut. Det har skett på små stunder som blivit över i det ordinarie arbetet med att klippa gräs och häckar och plantera blommor.

– Det var en fikarumsidé från början och det hela blev kanske lite större än vad vi trodde det skulle bli, skrattar Martina.

Det visade sig att det fanns en liten modell av Nessies huvud som användes i samband med en utställning när det stora sjöodjuret skapades. Det hade sparats i kommunens förråd och det är det som nu använts för att skapa den lilla ungen.

– Det hela var bara ett litet bus från början, men nu är den på plats och nu blir det inte fler bus, säger Martina Engström.

Kan få heta Vättie

SVT Nyheter Jönköping utlyste nyligen en namntävling och omkring 500 ur vår publik röstade då fram namnet ”Vättie”. Förslaget presenterades idag för parkingenjör Camilla Lagerstedt.

– Vi får ta till oss det här och fundera över om bebisen ska ha ett namn och om om det blir det, säger Camilla Lagerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nessie

Mer i ämnet