Maggie Målevik har länge kämpat för ett ”Hjärtats hus”. Foto: SVT

Nu blir hennes ”Hjärtats hus” verklighet

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har hon kämpat för en mötesplats för sjuka och deras närstående. Nu öppnar ett Hälsocafé på sjukhusområdet i Jönköping.

För drygt sex år sedan drabbades Maggie Målevik av bröstcancer och upptäckte då behovet av en plats där cancerpatienter och deras anhöriga får träffas och samtala, nära sjukhuset men i egna lokaler. I över två har hon drivit visionen och till våren blir den verklighet.

– Det är jättespännande, säger Maggie Målevik. Det är mycket som snurrar i huvudet just nu. Jag hoppas att det här kommer att få betyda mycket för många.

Möten och samtal

”Hjärtats hus” kommer att vara en del i ett Hälsocafé som Region Jönköpings län stödjer men som kommer att drivas av volontärer. Verksamheten kommer att finnas i en flygel till herrgårdsbyggnaden på Ryhovsområdet.

– Här får människor med erfarenheter mötas och samtala, inte som diagnoser. Man får träffa andra, prata och stödja varandra, säger Maggie Målevik. Det är ingen färdig verksamhet vi startar, utan den byggs upp under tidens gång. Det är en process som får pågå.

Vill nå många

Som initiativtagare kommer Maggie Målevik att vara delaktigt i verksamheten som kommer att drivas av ideella krafter. Och hon har stora förväntningar på framtiden.

– Jag tror och hoppas mycket på det här. Första evenemanget är redan utlagt på vår Facebooksida. Det viktiga nu är att många nås och får veta att vi finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.