Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kommunala fastigheter byggs nu om så att de kan värmas med reservkraft. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Nu bygger Jönköpings kommun för att klara en kris eller ett krig

Uppdaterad
Publicerad

På grund av oroligheterna i världen har beredskapen i Jönköpings kommun höjts. På flera håll bygger man nu system så att man klarar en kris om elen försvinner helt.

– Tanken bygger på att ingen ska dö eller skadas, även om strömmen skulle försvinna i en vecka, säger biträdande räddningschefen Göran Melin.

Sedan ett par år tillbaka har Jönköpings kommun haft en plan för en utökad beredskap. Men sedan kriget startade i Ukraina snabbades processen på. I våras klubbade kommunstyrelsen igenom att man ska satsa ytterligare 45 miljoner kronor fram till 2024.

– Det pågår upphandlingar för fullt, men även vi märker av att det är långa leveranstider. Elverk som beställdes i september väntar vi fortfarande på. Men det som har gått att verkställa har vi gjort och väldigt mycket är på gång, säger han.

– Det handlar om att se till att lokalerna ska kunna hållas varma under de kalla månaderna. Vi kommer även att se till att det finns ström i livsviktig utrustning, säger Göran Melin.

I klippet berättar han vad de gör om elen försvinner i flera veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.