Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reaktionerna kring höjd milersättning och hur du påverkas i klippet. Foto: TT och SVT

Nu får du mer pengar för resor till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år har du rätt till högre milersättning, vilket kan ha stor betydelse för dem som tar bilen till jobbet. Flera av dem som SVT möter på stan i Jönköping ser fram emot att få mer i ersättning.

Reseavdraget har länge varit oförändrat, senast man höjde reseavdraget var 2008. Men från 1 januari i år har reseavdraget för resor till och från arbetet höjts. Detta avdrag gäller när du gör resor i arbetet med din egen bil. Tidigare har milersättningen legat på 18,50 kronor per mil och nu höjs det till 25 kronor per mil. Höjningen gäller i deklarationen 2024.

– Det är på tiden att man ändrar detta. Jag pendlade förut till Ljungsbro där jag jobbade skift och då var jag tvungen att ta bilen vilket blev alldeles för dyrt, säger Grazyna Ståhl i Jönköping.

Förutsättningar för reseavdrag

För att kunna göra reseavdrag måste även avståndet mellan din bostad och arbetsplats minst vara fem kilometer, en tidsvinst jämfört att åka kollektivt på minst två timmar samt att man bara får avdrag för den del av utgifterna som överstiger 11 000 kronor.

– Drivmedelskostnaderna har blivit så höga, därav beslutade man att göra en höjning på reseavdraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Reseavdraget

Höjningenträder i kraft den 1 januari 2023 och gäller i deklarationen som dulämnar under 2024. Nya schablonbelopp är:

• Resor med egen bil 25kronor per mil.

• Resor med förmånsbil 12 kronor per mil förutomförmånsbilar som drivs helt med el där schablonbeloppet är 9,50kronor per mil.

• Resor med motorcykel 12,50 kronor per mil .

• Resormed mopedbil 12,50 kronor per mil.

• Resor med moped 6 kronor permil .

• Resor med egen bil på grund av sjukdom ellerfunktionsnedsättning: Dina faktiska kostnader men högst 50 kronorper mil.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.