Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskan Cecilia Bengtsson har under dagen vaccinerat de första i fas 4. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu inleds vaccineringen i fas 4 i Jönköpings län

Publicerad

Den här veckan inleds den sista fasen, fas 4, av vaccineringen mot covid-19 i Jönköpings län. Först ut är åldergruppen 55-59 år.

På tisdagsmorgonen öppnade Wetterhälsan sin drop-in vaccinering på Elmiafältet för personer i åldersgruppen 55-59. Ett hundratal bilar formerade en kö som ringlade sig runt fältet. En av dem som satt i bilkö för att få första sprutan var Pelle Lindell.

– Jag känner att det är lite historisk, det pirrar lite i magen. Jag har väntat länge och det känns jättebra nu, säger han.

Sjuksköterskan Cecilia Bengtsson hade en hektisk morgon men upplevde att många var positiva till vaccineringen.

– Jag har aldrig stuckit så många som varit så glada, säger hon och skrattar.

Enligt Lisa Wretmo som är ansvarig för covidvaccinationen på Wetterhälsan så kommer de att vaccinera runt 450 personer under dagen. Men de hade kunna vaccinera betydligt fler.

– Jag tror att vi skulle kunna vaccinera upp till 2 000 personer per dag här. Men det finns tyvärr inte så mycket vaccin just nu, säger hon.

Var tredje länsbo har fått första sprutan

Enligt Region Jönköpings län var 34 procent av alla invånare över 18 år vaccinerade fram till förra veckan. Men det kan dröja innan alla blir vaccinerade.

– Som det är nu så kommer det att ta ganska lång tid att vaccinera åldersgruppen 55-59, eftersom den är ganska stor. Det kommer att dröja några veckor innan vi släpper på nästa åldersgrupp som är 50-55, säger Lisa Wretmo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet