Ronja och Birk, som spelas av GRage Holmgren och Louve Concannon. Foto: Peax Svensson/Monica Britten-Austin

Nu intar Ronja Rövardotter och hennes rövare Visingsborg

Publicerad

I helgen har Ronja Rövardotter på Visingsö premiär. Efter flera månaders repetitioner är nu Ronja, Birk och ett stort gäng rövare på plats vid Visingsborg där föreställningarna ska spelas.

Det är den ideella föreningen Teaterstickorna från Jönköping med Eva Edevik, regissör och producent, i spetsen som nu sätter upp föreställningen Ronja Rövardotter.

– När jag var här sist så tänkte jag att nån gång måste jag sätta upp Ronja Rövardotter, berättar Eva Edevik som nu cirka fem år senare kan konstatera att det blivit verklighet.

Aktuell berättelse

Berättelsen som är skriven för nästan 40 år sedan av Astrid Lindgren håller än idag, trots att den utspelar sig för betydligt många fler år sedan än så.

– Det är aktuellt i många av delar av världen idag också, säger regissören.

Hon menar att barn, likt Ronja och Birk, kämpar för att deras föräldrar ska vara sams istället för att slåss mot varandra.

– Inom tekniken har det hänt mycket men humant har det inte förändrats så mycket sedan medeltiden, menar hon.

40 skådespelare

Totalt är det ett 40-tal skådespelare som är med, allt från rövare till vildvittror och rumpnissar. Huvudrollerna spelas av Grace Holmgren och Louve Concannon som är i tolv och tretton år gamla. Ofta när föreställningen spelas upp brukar Ronja spelas av en äldre tjej.

– Hon ska framstå som tuff men vi har en tolvåring som fixar detta, säger Eva Edevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.