Sarah Billengren är ansvarig för brevprojektet på Länsmuseet i Jönköping och hon berättar om brev med ett ocensurerat innehåll. Foto: Jönköpings länsmuseum

Nu kan man ta del av brevväxling mellan Ester och John Bauer

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det möjlighet att följa brevväxlingen mellan konstnärsparet Ester och John Bauer.

Tonen skiftade rejält genom åren, den var både kärleksfull och stormig. De var väldigt ocensurerad i vad de kunde slänga ur sig till varann, säger Sarah Billengren, ansvarig för brevprojektet.

Jönköpings Läns Museum har skrivit av brevväxlingen mellan paret Bauer och mellan deras familjemedlemmar, vänner och förläggare. För den som vill följa konversationerna finns just nu 318 av de sammanlagt 970 breven publicerade digitalt, både avskrivna och fotogaferade. Resten av breven ska publiceras löpande under året.

– Det här är ett helt fantastiskt material. Ju fler brev man läser, desto mer lär man känna Ester och John och deras relation. Det är en speciell känsla att sitta med originalhandlingar eftersom allting blir så verkligt, säger Sarah Billengren.  

Hon har själv varit delaktig i jobbet att skriva av breven och har bland annat slagits av att människor för över hundra år sedan var så lika oss idag, att mycket av breven handlar om liknande problem och drömmar som vi har idag.

– Då för hundra år sedan härjade spanska sjukan, så precis som nu var de oroliga för hur det var med vänner och familjemedlemmar under pandemin, säger Sarah Billengren. 

Mer om breven

Breven kommer från privatpersoner och har donerats till museet under flera år. Tidsspannet sträcker sig från 1880-talet fram till fartygsförlisningen på Vättern 1918, men även kondoleansbrev och korrespondens mellan övriga familjemedlemmar åren efter paret Bauers bortgång finns med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.