Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De nya superlånga lastbilarna är nio meter längre än de vanliga lastbilar. Christer Claesson, vd på ett åkeri i Jönköping berättar hur han ser på de nya lastbilarna. Foto: Adam Ihse/TT

Nu kan superlångtradarna rulla genom länet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag får nya superlånga lastbilar köra på E4:an och delar av riksvägen 40 genom Jönköpings län. Enligt Trafikverket kan det både minska klimatpåverkan och ge mer effektiva transporter.

Jönköping är genom sitt läge ett nav för lastbilstransporter och många åkerier kan komma att beröras.

Den maximala tillåtna längden var tidigare drygt 25 meter, men ökar nu till 34,5 meter. Det innebär 9 meter längre än den traditionella lastbilen.

– Jag är positiv till de nya lastbilarna, men det första jag tänker på är att det kanske kräver lite bättre vinterväghållning och rastplatser att komma in i, säger Christer Claesson, VD för Claessons Transport.

Ser du risker med att den nya lastbilen släpps ut i trafiken?

– Det är ganska mycket krav på de här fordonen jämfört med konventionella fordon så jag tror inte att det är någon fara, säger Christer Claesson.

I klippet hör du hur han tänker kring att själv köpa in långa lastbilar.

Minskning av utsläpp

Enligt Trafikverkets beräkningar innebär förändringen att det kan bli en minskning av utsläppen från den tunga lastbilstrafiken på mellan fyra och sex procent genom färre men längre ekipage.  

De superlånga lastbilarna får än så länge hålla sig till ett utpekat vägnät som är anpassat för att klara dem.

Utpekade vägnätet som superlånga lastbilarna kommer följa i trafiken. Foto: Trafikverket

Vägnätet i bilden ovan består av cirka 450 mil väg och 140 mil statliga anslutningsvägar som tagits fram tillsammans med de 160 kommuner som påverkas. Utöver det uppstår även kommunala anslutningsvägar. 

De nya långa lastbilarna ska vara tydligt uppmärkta med en skylt fram och bak så att andra trafikanter ska kunna planera sina omkörningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.