Thomas Palander som är fyrverkeriförsäljare tror inte den nya lagen kommer minska försäljningen av fyrverkerier. Foto: TT/SVT

Nu krävs det tillstånd för att få skjuta raketer på pinne

Uppdaterad
Publicerad

I år får inte vem som helst skjuta raketer på pinne utan att ha ett tillstånd. Anledningen är att det skett så många olyckor med fyrverkerier de senaste åren.

Sedan den första juli i år krävs ett tillstånd för att skjuta de raketer som sitter på en styrpinne. Nu måste den som ska köpa och skjuta genomgått en utbildning och kunna visa upp ett tillstånd från polisen. Ett beslut som tagits efter samråd mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och branschorganisationen för fyrverkerier.

– 70 procent av de olyckor med fyrverkerier har skett med raketer på pinne, säger Thomas Palander som är fyrverkeriförsäljare.

Enligt MSB tvingas omkring 100 personer varje år att uppsöka en akutmottagning på grund av att fyrverkerier inte avfyrats på rätt sätt.

Försäljningen minskar inte

Trots att de här typen av fyrverkeri nu har förbjudits tror Thomas Palander att varken deras försäljning eller användandet av fyrverkerier kommer att minska i framtiden.

– Man har ju tagit fram tysta fyrverkerier med färg- och lite knalleffekter. Det är jättemånga som köper det, säger han, men han tror inte att de kommer bli populärare än de traditionella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer