Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Skoog och Jennie Ståhlkrantz med namnunderskrifterna som ska lämnas till kommunen, se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Nu lämnar omsorgspersonal 900 namnunderskrifter till Jönköpings kommun

Publicerad

Flera ur nattpersonalen, främst inom funktionshinderomsorgen, riktar skarp kritik mot Jönköpings kommun. Under onsdagen kommer Jönköpings kommun få hundratals namnunderskrifter av de vårdanställda.

Jönköpings funktionshinderomsorg ska gå över till ett centralt avtal med Sveriges Kommuner och Regioner,SKR, ett avtal personal menar kommer slå hårt mot dem. De vittnar om sämre arbetsmiljö och sämre arbetsvillkor men samma lön.

– Vi kommer att få arbeta mer för samma lön, säger Jennie Ståhlkrantz, anställd inom funktionshinderomsorgen i Jönköping.

I nuläget gäller det lokala avtalet för funktionshinderomsorgen. Det centrala avtalet innebär bland annat att personal förväntas göra planerade insatser under jourtid, något de inte behövt göra tidigare.

– Ett dåligt avtal har sagts upp och istället tillämpas ett ännu sämre avtal, anser Jennie Ståhkrantz.

Fruktar att jourtiden förlängs

Personalen fruktar också att jourtiden förlängs. Men Jönköpings kommun har inte bestämt ännu om exakt hur det centrala avtalet ska tillämpas.

– Det finns en föreställning som blivit befäst om att det kommer bli stora försämringar men det finns inget som tyder på att vi ska tillämpa avtalet i dess yttersta form, säger Anna Bunninger, funktionschef på Jönköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.