Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Länsstyrelsen om hur det nya regelverket kring mörkerriktmedel lett till att vildsvinsstammen minskat Foto: SVT

Vildsvinsskadorna fortsätter att minska i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Bökande vildsvin som jagar föda är inte längre ett lika stort problem i Jönköpings län när stammen fortsätter att minska. Det visar en inventering som Länsstyrelsen i Jönköpings län gjort under våren. Samtidigt finns det fortfarande lokala områden där skadorna är stora.

– Vi har haft ett mål att få ned vildsvinsstammen och det har nu gjort resultat, säger Ingemar Sjöberg viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Redan förra året märktes skillnad

Det var 2020 som Länsstyrelsen började att inventera vildsvinsskadorna efter att de ställt till stora problem i Vetlanda kommun. Skadorna hade då ökat dramatiskt under några år och det året var närmare 40 procent av åkermarkerna i kommunen uppbökade av vildsvin.

– Det var inte roligt att odla den säsongen, säger Ingemar Sjöberg och berättar att de redan under inventeringen 2022 såg att skadorna där minskade stort.

I syfte att följa skadeutvecklingen gör de sedan dess årliga inventeringar på olika platser i länet. Under våren har Tranås kommun och ett område i de västra delarna av Värnamo kommun inventerats och även där märks färre skador på åker- och betesmarker.

Enligt Länsstyrelsen är det framför allt Värnamo kommun som sticker ut. Där var i genomsnitt endast 3.25 procent av den inventerade arealen skadad.

Se mer i klippet ovan där Ingemar Sjöberg bland annat berättar mer om vad som lett fram till minskade skador

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.