Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla klippet för få tips på hur man kan lindra en RS-infektion. Foto: Ebba Öberg/SVT, Christine Olsson/TT

Nu ökar fallen av RS-virus

Uppdaterad
Publicerad

Vintersäsongen är här, och så även alla dess virusinfektioner. På Höglandssjukhuset i Eksjö har man märkt en ökning av RS-infektioner sedan mitten av november.

– Vi befarar att det blir en svår säsong för de minsta barnen även i år, säger vårdenhetschef Ann du Rietz.

En RS-infektion är oftast svårast för mindre barn, men även större barn kan bli sjuka.

– Det finns absolut de som är äldre och behöver läggas in och få stöd med andningen. Men det är framförallt de som är under ett år som vi vill vara extra försiktiga med, säger Henrik Hillerdal, specialistläkare på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Eksjö.

Minska smittan

För att minska risken att ens barn drabbas uppmanar vården föräldrar med små barn att undvika stora folksamlingar och hålla barnet hemma i den mån det går.

Men när är det dags att ta kontakt med vården?

– Orkar barnen fortsätta att äta ordentligt och det kissar och i perioder orkar vara som vanligt, då kan man vara ganska trygg. Men märker man att barnet äter mindre, blir tröttare och inte kissar lika mycket, då ska man komma och kolla upp det, säger Henrik Hillerdal.

I klippet får du höra hur man kan lindra symtomen vid en RS-infektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.