Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Ann-Charlotte Lilja hur covidtesten går till på Norrahammars vårdcentral. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Nu öppnar vårdcentralerna upp för covidtester

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kan alla som har symtom börja testa sig för covid-19 på sin vårdcentral i Jönköpings län. SVT besökte vårdcentralen i Norrahammar strax utanför Jönköping dit många hörde av sig för att bli testade.

Under måndagsmorgonen pågick förberedelserna för fullt på Norrahammars vårdcentral. Verksamhetschefen Ann-Charlotte Lilja var ute och spraymålade streck i marken så att patienterna inte skulle stå för nära varandra. Inne på receptionen gick telefonen varm. Många hörde av sig för att få komma och bli testade.

– I dag har vi haft ungefär dubbelt så många telefonsamtal mot vad vi brukar, sedan är det ju så att vi testar inte alla som ringer, vi gör ju en bedömning över telefonen först, säger hon.

Testas utanför ett fönster

Om personalen bedömer att de ska testa sig får de en tid som de ska komma till vårdcentralen. Väl där går de runt till ena sidan av vårdcentralen. Vid ett fönster står en sjuksköterska och genomför testet.

– Provet tas i näsan eller i svalget av en sköterska som har skyddsutrustning. På så sätt skyddar vi både personalen och patienterna, säger Ann-Charlotte Lilja.

Hur gör ni för att hinna med den ökade belastningen?

– Vi är ganska vana nu sedan covid-19 kom på att snabbt ställa om, sedan har vi bra personal som är flexibla och ställer upp, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet