Sjukvårdsdirektör Micael Edblom berättar om att arbetet med att strukturera upp vården för patienter med långtidscovid nu har börjat på allvar. Foto: Kristin Renulf/SVT och Johan Nilsson/TT

Nu påbörjas arbetet för att rehabilitera patienter med långtidscovid

Uppdaterad
Publicerad

I Region Jönköpings län har nu arbetet med att planera rehabilitering för patienter med långtidscovid börjat. Ett arbete som kräver flera perspektiv eftersom sjukdomen orsakar flera olika besvär.

Det kan handla om rehabilitering i form av rörelseträning, att komma igång med sin kondition, utredningar vad gäller hjärt- och lungfunktion men också psykiatri.

– Det vi hör talas om mycket är en allmän trötthet, att man inte orkar. Och det kan vara både fysiskt och mentalt. Man känner att man inte riktigt kommer tillbaka efter sin infektion, säger sjukvårdsdirektör Micael Edblom, med ansvar för psykiatri, rehabilitering och diagnostik.

Corona Jönköping

Hittills rör det sig bara om några enstaka procent av de som varit sjuka i covid-19 i Region Jönköpings län, som behövt mer avancerade rehabiliteringsinsatser. Men det kan finns fler ute i samhället som inte kontaktat vården, och hur många det kan komma att bli är också osäkert.

Viktigt med en samlad bild

Och enligt Micael Edblom finns det en oro för att många av symptomen kommer förklaras med covid-19 även om andra orsaker kan ligga bakom en patients tillstånd. Han menar att det är viktigt att säkerställa att det inte blir så genom att ha en samlad och bred bild.

– Sannolikt kan covid-19 inte förklara allt. Det får inte bli för stort fokus på en diagnos eller en sjukdom. Det kan vara många andra orsaker till att man mår som man gör och det behöver vi hjälpas åt att säkerställa.

Kan det bli svårt för patienter att bli trodda?

– Det kan det säkert vara utifrån att bilden kan vara diffus.

Hur ser du på risken att patienter kommer avfärdas som faktiskt behöver hjälp?

– Jag hoppas att vi fortsätter jobba för allra bästa vård för våra invånare och att alla får stöd på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet