Skisser över det planerade kvarteret. Foto: Finnvedsbostäder AB

Nu påbörjas bygget av nytt kvarter

Uppdaterad
Publicerad

Jochnicktomten vid Malmöplan i Värnamo har stått tom i 23 år. Men under helgen tas det första spadtaget till 74 nya lägenheter på tomten. Det är startskottet för stora bostadsprojekt i kommunen för att möta de förväntade behoven som kommer med höghastighetsjärnvägen.

På den tomma tomten kommer det kommunala bostadsbolaget Finnvedsbostäder bygga ett helt nytt kvarter kallat Städet.

– Vi har för närvarande ett väldigt hårt tryck på bostadsmarknaden i Värnamo, med 50 till 75 sökande per lägenhet, säger Caroline Fagerström, marknadschef på Finnvedsbostäder, i ett pressmeddelande.  

Första etappen

Enligt henne har bolaget före byggstart fått in mellan 60 och 70 intresseanmälningar i det nya kvarteret.

De 73 lägenheterna är första etappen i ett nytt bostadsprojekt i Värnamo och samtliga är hyreslägenheter.

Sammanlagt planerar Finnvedsbostäder att 143 nya lägenheter i anslutning till centrala Värnamo.

Många bostäder

Kommunen har förbundit sig att bygga många bostäder efter överenskommelsen med Sverigeförhandlingen om att höghastighetsjärnvägen ska gå genom Värnamo.

– Vi vet också vad det här kan kosta Värnamo kommuns invånare. Vi förskotterar 31,5 miljoner, och de pengarna kommer vi att få tillbaka när vi har byggt våra bostäder, sa Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Jönköping när överenskommelsen om medfinsiering av järnvägen var färdig.

Enligt pressmeddelandet räknar Finnvedsbostäder med att inflyttning i nästa etapp kommer ske under våren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.