Flodpärlmusslan flyttas på grund av de låga vattennivåerna. Foto: Fredrik Weibull / SVT

Nu räddas den hotade musslan

Uppdaterad
Publicerad

Idag har länsstyrelsen genomfört en räddningsinsats i Gnyltån i Vetlanda kommun för att rädda den rödlistade flodpärlmusslan. – Det är katastrofläge. Vi har aldrig gjort så här tidigare, säger Jakob Bergengren på länsstyrelsens vattenenhet.

Vattennivåerna i flera vattendrag runt om i länet är just nu på så låga nivåer att flera vattendjur är hotade. Den rödlistade flodpärlmusslan är ett av dem och idag har länsstyrelsen flyttat cirka 1000 djur.

– Vi flyttar dem några kilometer bort till ett annat vattendrag som har gott om vatten, säger Jakob Bergengren. Vi gör det här för att de ska överleva. Det är första gången vi flyttar musslor på det här sättet.

Flodpärlmusslorna flyttas för hand och läggs i hinkar för vidare transport. På den här platsen i Gnyltån finns cirka 35 000 flodpärlmusslor och nu behövs akuta åtgärder för att rädda dem.

– Förhoppningen är att vi ska kunna flytta tillbaka dem igen när vattennivåerna stiger till våren.

Viktig funktion

En flodpärlmusslan är en av landets mest ovanliga musslor. Den finns i 25 vattendrag i länet men på endast fem platser kommer det nya. En flodpärlmussla kan leva i upp till 150 år och den har en viktig funktion i naturen.

–  Musslan är som ett litet reningsverk och varje mussla renar ett par liter vatten. Du kan tänka dig, i den här ån där det finns 35 000, vad som skulle hända om den försvann, säger Jakob Bergengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.