Arkivbild Foto: Jurek Holzer/TT

Rödingar i Vättern ska spåras med modern teknik

Uppdaterad
Publicerad

I ett stort projekt i Vättern ska minst 90 rödingar märkas med modern fiskspårningsteknik. Genom att operera in sökare i 90 rödingar i Vättern ska information om fiskens beteende samlas in.

Målet är att utvärdera de tre fiskeförbudsområden som används för att skydda rödingen i Vättern. Informationen som samlas in handlar om fiskens beteende, rörelsemönster och överlevnaden vid återutsättning.

Fiskarna fångas med hjälp av sportfiske och sedan placeras en sändare i fiskens bukhåla med hjälp av ett kirurgiskt ingrepp direkt på sjön. 50 mottagare kommer att placeras ut runtom i Vättern.

Kartläggningen kommer visa var och när rödingen uppehåller sig inom samtliga tre fiskeförbudsområden i Vättern och bidra till att öka kunskapen om hur rödingen nyttjar områden utanför förbudsområdena.

Länsstyrelsen vill att den som fiskar upp en röding med märkning ska skicka sändaren och information om fisken.

Projektet är ett samarbete mellan SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) och länsstyrelserna runt Vättern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer