Ann-Sofie Thern Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu tvingas Herrestads flyktingar flytta

Publicerad

Från och med den 15 juli ska flyktingarna ha lämnat asylboendet på Herrestads säteri utanför Värnamo. Det har Migrationsverket beslutat.
– Jag är bestört. Allt handlar om en byråkratisk miss, säger Ann-Sofie Thern som driver anläggningen.

Herrestads asylboende slog upp portarna i november förra året. Nu bor här 49 personer varav 17 barn. Anläggningen är helt inriktad mot barnfamiljer.

– Det har fungerat jättefint. Och vi har hela tiden varit inriktade mot att hjälpa till med integration. Vi har många som engagerar sig, inte minst kyrkan och lokala företag, för att försöka skapa en bra start för de människor som bor här, säger Ann-Sofie Thern.

Men i veckan fick hon alltså beskedet från Migrationsverket att de boende ska flytta.

– Jag blev fullständigt överrumplad. Hade inte fått någon förvarning om detta. Jag tycker så synd om de familjer som bor här och som rotat sig.

”Byråkratisk miss”

Enligt Ann-Sofie Thern beror Migrationsverkets beslut på en byråkratisk miss.

– Jag har i min ansökan glömt att fylla i mitt namn som underleverantör. Det ska sägas att ansökningarna inte är lätta att fylla i och jag hade ingen juridisk hjälp när jag gjorde det.

Läs mer: Migrationsverket svarar på kritiken

Migrationsverket ska, enligt Thern, upptäckt detta först efteråt och nu ansett det så allvarligt att anläggningen inte kan fortsätta.

– Det handlar om en mening som jag inte fyllt i korrekt.

Ann-Sofi Thern berättar att Migrationsverket uppmanat henne att fylla i en ny ansökan för ramavtal vilket hon också gjort, och den har godkänts men börjar inte att gälla förrän den 21 september.

– Jag förstår inte riktigt varför de boende då måste flytta och inte kan få bo kvar här tills det nya avtalet börjar gälla.

Till Norrköping

Under torsdagen kommer de boende att resa med buss till Migrationsverket i Norrköping för att protestera och under kvällen förberedde de sig bland annat med att måla plakat.

Vid Migrationsverkets pressjour hänvisas till den tjänsteman som jobbat med ärendet.

– Det jag kan säga är att det generellt låter som anbudet inte varit komplett och att man tvingats bryta detta. Sedan har Migrationsverket en ny ramavtalsupphandling men den börjar alltså inte gälla förrän den 21 september. Men varför de boende inte kan vara kvar vet jag inte utan hänvisar till den som har ärendet och då får vi ta det i morgon, säger Sofia Övall Lindberg, vid Migationsverkets pressjour.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer