Livsmedelsenheten i Jönköping utför coronakontroller på restauranger och krogar under påskhelgen. Foto: Fredrik Weibull och Gustaf Söderström

Restauranger kan tvingas stänga om gästerna sitter för tätt

Uppdaterad
Publicerad

Nu utför livsmedelsenheten i Jönköping kontroller på restauranger och pubar för att kolla om de följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om trängsel. Många verksamheter har skött arbetet, men det finns de som brister.

Redan i veckan har livsmedelsenheten i Jönköpings kommun utfört kontroller på restauranger och pubar. Nu när det är påsk och när det också blir allt varmare dagar i Jönköping passar flera på att vistas på bland annat uteserveringar. Och nu kommer livsmedelsenheten även att utföra kontroller hos flera olika krogar och restauranger under påskhelgen.

– Många har skött sig bra men det finns de vi har behövt följa upp för att se att de vidtagit åtgärder, säger Johanna Hänninen, chef på livsmedelsenheten i Jönköpings kommun.

Verksamheter kan få stänga

Om de kontroller som livsmedelsenheten utför inte gör att tillräckligt många verksamheter vidtar åtgärder kan ett generellt förbud att hålla öppet komma att träda i kraft.

– Vi har en möjlighet att hålla verksamheterna öppna om alla följer de här reglerna, men om de inte följs kan det bli mer generella förbud och det vill vi undvika, säger Johanna Hänninen.

Men hur ska jag tänka när det inte finns ett förbud att besöka krogar?

– Jag tycker att man ska tänka att man kan besöka de lokala krogarna och restaurangerna men att man hela tiden tänker på att ta ett ansvar att inte vara för nära varandra så att man inte smittar varandra.

Så om jag vill gå på en lokal krog men det vistas mycket människor där, hur ska jag tänka då?

– Då ska du inte gå dit och istället kontakta livsmedelsenheten så kommer vi att kolla upp den krogen, säger Johanna Hänninen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.