Förhoppningen är att appen ska bidra till att äldre får bättre allmänhälsa. Foto: TT/Arkiv

Ny app ska påminna äldre om tandborstning

Publicerad

En app som påminner äldre att borsta tänderna testas nu inom Folktandvården i Jönköping. Appen riktar sig till personer som drabbats av exempelvis demenssjukdomar.

– Har man inte bra munhälsa och får infektioner så kan det ge ytterligare hälsoproblem, säger Sofi Fristedt, lektor vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Projektet är ett samarbete mellan Science park, Hälsohögskolan och Folktandvården.

Enligt ett pressmeddelande från Science park föddes idén till appen inom ett nätverk som utvecklat tekniklösningar för äldre eftersom andelen personer över 65 år ökar i Sverige och snart utgör 25 procent av befolkningen.

Försummar tandhygienen

”Denna utveckling innebär ökade kostnader för samhället, inte minst inom sjukvården då forskning visar ett tydligt samband mellan munhälsa och allmänhälsa”, skriver Science park. 

Och enligt Svenskt demenscentrum är det vanligt att personer som drabbats av demenssjukdomar försummar sin tandhygien.

Den första versionen av appen togs fram redan för två år sedan och den har nu under april testas av fem patienter inom Folktandvården.

– De tittar bland annat om det finns buggar, säger Sofi Fristedt, lektor i arbetsterapi vid Hälsohögskolan, som är involverad i projektet. 

Enligt henne är appen kopplad till en elektronisk tandborste som loggar hur mycket patienten borstar. En surfplatta används sedan för att ställa in när på dygnet det är dags för tandborstning.

– Den ska stå där den syns. Sedan lyser den upp och börjar påminna, säger hon.

Även hjälpa andra grupper

Om testet visar sig framgångrikt ser Sofi Fristedt att appen även skulle kunna hjälpa andra grupper i samhället.

– Det kan exempelvis vara personer med ADHD som har svårt att hålla koll på rutiner, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.