Ny app ska varna lärare i Jönköping för skolattacker

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer personal på skolorna i Jönköpings kommun med hjälp av en app kunna larma och förvarna varandra internt om oväntade akuta händelser skulle uppstå – händelser som till exempel skolattacker.

Alla anställda ska få tillgång till appen som kan installeras på mobiltelefoner, datorer och surfplattor. När det är dags att införa appen bland skolorna kommer lärarna att få en utbildning i hur och när plattformen ska användas. 

Man kommer att börja lansera appen i en liten skala där man börjar med ett fåtal skolor, sedan är tanken att alla skolor i Jönköpings kommun ska börja använda appen. Appen ska kunna användas vid olika incidenter, som till exempel hotfulla situationer eller bråk på skolor men även vid större händelser som skolattacker.

Planen är att appen gradvis ska införas efter sommarlovet.

Hör Eva-Karin Karlsson, som är säkerhetsstrateg på utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun, berätta mer om hur den nya säkerhetsplattformen ska öka säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.