Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt emot värmeverket är platsen där den nya återvinningsfabriken ska ligga. I klippet förklarar Jacob Nilsson, vd på Axjo vad den nya anläggningen innebär för Gislaved. Foto: SVT

Ny återvinningsanläggning skapar flera nya arbetstillfällen i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att bygga norra Europas största anläggning för återvinning av plast och aluminium från papperskartonger hägrar i Gislaved. Om allt gå som planerat kan fabriken öppna 2025 och väntas generera ett trettiotal nya arbetstillfällen i kommunen.

Bakom satsningen på den nya anläggningen ligger Gislavedsbaserade polymerföretaget Axjo och TetraPak. Samarbetet går ut på att återvinna de material som finns i kartongförpackningar utöver papper, det vill säga plaster och aluminium.

– Satsningen går ut på att skapa nya produkter av material som redan varit ute hos konsument och återanvända det istället för att det går till förbränning, säger Axjos vd Jacob Nilsson.

Innebär klimatvinster

Alex Henriksen, verkställande direktör för norra Europa på TetraPak är personligen stolt över projektet och menar att det genererar stor klimatnytta.

– Det här projektet gör att vi får cirkuläriteten som planeten och vi behöver, säger han.

I klippet berättar Jacob Nilsson om vad de hoppas uppnå med den nya anläggningen och vad den kan innebära för Gislaved.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.