Ny grupp får donera organ i länet: ”Hoppas kunna dubblera antalet donatorer”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har bara hjärndöda patienter kunnat donera organ på länets tre sjukhus, men från och med nu i höst kommer patienter som fått hjärtstillestånd, efter att ha fått sin behandling avbruten på IVA, också kunna göra det.

– Vi hoppas kunna bidra till att korta väntelistan nationellt, säger Andreas Granath, donationsansvarig läkare vid Ryhov.

Det är alltså DCD, eller organdonation efter cirkulationsstillestånd, som införs i Region Jönköping. Sedan slutet av 1980-talet har organdonation efter döden enbart varit möjlig när döden inträffar på grund av en svår hjärnskada under pågående intensivvård.

800 individer på väntelista

Men nu kan alltså en helt ny grupp patienter få möjlighet att bli donatorer. På Länssjukhuset Ryhov hoppas man kunna dubblera antalet donatorer och med det bidra till att korta väntelistan nationellt på organ.

– Det finns upp mot 800 individer i Sverige som är på väntelista och bland dem så avlider personer varje år i väntan på ett organ, säger Andreas Granath och fortsätter:

– Att vi kan bidra till att låta fler av de patienterna som redan idag avlider på våra intensivvårdsavdelningar att bli donatorer är en bra sak i sammanhanget och möjliggör fortsatt liv för andra.

Hjärtat kan inte doneras

Vilka organ är det störst efterfrågan på?

– De som riskerar att dö på väntelista är patienter som väntar på ett nytt hjärta eller nya lungor, en del av dem väntar på en ny lever också.

Finns det några begränsningar med DCD?

– Patienten kan inte donera lika många organ och i nuläget då inte hjärta.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.