Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jukka Heinonen och Inge Johansson tycker att fjärrvämecentralen borde byggas i utkanten av samhället istället och har därför överklagat bygglovet. Följ med till byggplatsen i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Ny fjärrvärmecentral mitt i Gnosjö – grannarna kritiska

Publicerad

Mitt i Gnosjö har arbetet påbörjats för en ny fjärrvärmecentral. Kommunen har beviljat bygglov men flera grannar är mycket kritiska till placeringen av fjärrvärmecentralen och har därför överklagat till länsstyrelsen.

Jukka Heinonen och Inge Johansson bor båda några hundra meter bort från platsen där markförberedelserna nu är i full gång. Och det finns en stor oro över hur omgivningen kommer påverkas när fjärrvärmecentralen är klar.

– Dels är det bullret från transporter till och från, dels utsläppen, säger Jukka Heinonen.

Utveckla samhället

Han beskriver att platsen ligger i en sänka och att röken från den tjugo meter höga skorstenen därför kommer hamna i nivå med Bäckaskolan som skymtar mellan tallarna.

Inge Johansson säger att platsen skulle kunna användas till att utveckla samhället.

– Det är inte länge sedan man gjorde i ordning en vandringsled här. Jag tycker att platsen ska användas till bostäder och grönområden istället. Det ska inte bli ett industriområde.

Länsstyrelsen avgör

Men Ingmar Johansson (M), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tycker att placeringen av fjärrvärmecentralen är bra. Vid voteringen om bygglov för företaget Nevel AB, vann förslaget med fem röster mot en. En avstod från att rösta.

– Kommunen ägde tomten och enligt detaljplanen får det uppföras småindustri på platsen.

Men skulle ni kunna placerat det någon annanstans?

– Då hade Nevel sagt nej. De ville bygga här så att det inte blir så långa dragningar.

Men flera grannar har överklagat bygglovet och saken ligger nu på länsstyrelsen att avgöra. Besked väntas komma i september.

– Den är alldeles galet placerad här och har inte med centrum att göra, säger Jukka Heinonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer