Alkistis Skalkidou är professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet Foto: Uppsala universitet/ Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Ny forskning ska hjälpa kvinnor med förlossningsdepression

Publicerad

En ny stor studie hoppas leda till bättre behandling för de som drabbats av förlossningsdepression. Studien beskrivs som unik eftersom den hämtar in data via en app, som bland annat använder artificiell intelligens.

– Det är lite unikt att Sverige satsar i det här fältet med så modern metod, säger Alkistis Skalkidou, professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, som leder forskningsprojektet.

Enligt Alkistis Skalkidou drabbas var sjunde eller åttonde kvinna av förlossningsdepression någon gång under graviditeten eller efter förlossningen. Syftet med studien är att vården lättare ska kunna identifierar vilka kvinnor som är på väg att gå in i en förlossningsdepression redan i ett tidigt stadie.

– Det är tidig upptäckt som är syftet, så att de får behandling i tid alternativt förebyggande åtgärder.

Använder en app

Forskarna kommer att samla in data genom mobilappen MOM2B. Havande eller nyförlösta kvinnor som vill vara med i studien gör det genom att ladda ner appen.

Förhoppningen är att kunna analysera data från runt 20 000 kvinnor.

– Genom det här kan kvinnorna få all information om studien i appen. De kan läsa om studien, mejla oss frågor, ringa och sedan kan de lämna samtycke och signatur genom appen.

Mikaela Törnvall, 27, från Gislaved är en av många kvinnor som drabbats av förlossningsdepression. Foto: SVT/Johannes Tolf

Rösten förändras vid depression

I applikationen kan kvinnorna bland annat besvara enkätfrågor. Programmet registrerar även hur kvinnorna rör sig, hur mycket de använder mobilen och sociala medier.

Applikationen använder sig av artificiell intelligens och analyserar kvinnornas röst över tid för att hitta indikationer på depressionsutveckling.

– Det finns röstförändringar innan man drabbas av en depression, säger Alkistis Skalkidou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.